Om mig

Mamma till tre pojkar, gift sedan några år tillbaka. Arbetar som handläggare. Bor i en liten sovande svensk stad där jag nu börjat, mycket smått, jobba som politiker. Ägnar en stor del av fritiden till träning då jag också leder egna pass inom Friskis & Svettis.
Jo, just det - en sak till. Jag har ibland ganska starka åsikter och står för dom! (Men ändrar gärna åsikt om du kan övertyga mig med fakta. :)

söndag 15 maj 2011

Nä, nu blev jag ARG!!!

Resan för anställda på Försäkringskassan till Las Vegas har Aftonbladet sin egen vinkling på (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13028896.ab)...
(Först och främst - jag tycker resan dit var fullständigt IDIOTISK och OMDÖMESLÖS!!! Att i dessa tider skicka anställda på något annat än kurser till ett obskyrt ställe i Sverige saknar så mycket vett och sans att man undrar vad som rör sig i deras huvuden - om nåt....?!)

Jo, iaf. AB har ju då vinklingen "De är förlorare i F-kassans spel" och radar då upp några personer:
................................................................................

Anette Ivarsson, 47, Karlstad

Lider av kronisk värk i hela kroppen sedan tio år. Hon blev utförsäkrad i november 2010.


Utförsäkringen är inte FK's fel, det är våran REGERING som bestämt att man inte kan vara sjuk mer än x-antal dagar... Detta oavsett vad FK tycker.

Sedan följer två personer till som är utförsäkrade. Personer som alltså anses inom överskådlig framtid kunna arbeta minst 25% på Samhall, eller liknande.

Min personliga åsikt om detta är att det är hemskt att anse att sjukdomar har ett slut, du är sjuk i x-antal dagar, sen är du frisk. Så fungerar inte människan. Att sedan hävda att vi innan maktskiftet i Sverige bara förtidspensionerade människor och vi nu behöver detta system är inte heller sant. Nu heter det "Fas 3" istället.
Att på detta vis komma åt fuskare? Nej, det är inte heller sant, vi kommer aldrig åt de som fuskar - inte alla - lååååångt ifrån alla.
DÄREMOT vore det bra om sjukvården fick resurser att ta hand om dessa människor som är långvarigt sjukskrivna - för ARBETA, DET behöver vi alla! Att gå hemma dag ut och dag in - det hjälper ingen. Så tanken - alla ska jobba, den är jag med på - sedan är frågan:

Till vilket pris ska alla arbeta?
................................................................................


Den sista personen: 

Marie Bengtsson, 35, Uppsala


Lider av cystisk fibros. Har bland annat genomgått njurtransplantation och fått nya lungor. Har aldrig kunnat jobba och är därför nollklassad.


Nollklassad innebär att hon inte har rätt till någon SGI. För att få SGI måste du ha arbetat, på något vis uppburit lön. SGI är ett sätt att räkna ut hur mycket du har förlorat i arbetsinkomst - INTE ersättning för att du är sjuk. Har du aldrig arbetat - får du heller ingen SGI (eftersom du inte förlorar någon arbetsinkomst).

Ska vi börja ge folk ersättning för att de endast är sjuka - hur ska vi då bedöma ersättningsnivån pga sjukdom? För smärta finns ju VAS-skalan (0-10 där 0 är ingen smärta, 10 är värsta tänkbara smärtan.) Om du har 2 i smärta får du 2.000kr/mån, om du har 10 i smärta får du 10.000kr/mån. Har du dessutom smärta pga terminal cancer får du en bonus på 1.500kr/månad, osv...
Allvarligt...? Skulle det fungera? Oavsett hur mycket jag lider med de som är nollade i sin SGI och är allvarligt sjuka så fungerar inte systemet för dem idag. Har de blivit utförsäkrade och sedan ska tillbaka in i systemet igen för det fungerade inte att jobba så får de ingen SGI = ingen ersättning. Så har våran regering bestämt. Det är värt dessa människors lidande att få tillbaka människor i arbete. Jag tycker det är tragiskt och visar på en inhuman människosyn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv