Om mig

Mamma till tre pojkar, gift sedan några år tillbaka. Arbetar som handläggare. Bor i en liten sovande svensk stad där jag nu börjat, mycket smått, jobba som politiker. Ägnar en stor del av fritiden till träning då jag också leder egna pass inom Friskis & Svettis.
Jo, just det - en sak till. Jag har ibland ganska starka åsikter och står för dom! (Men ändrar gärna åsikt om du kan övertyga mig med fakta. :)

lördag 25 juni 2011

Ansvar för graviditeten?

Följande artikel väcker en del tankar, http://www.expressen.se/nyheter/1.2480711/fick-missfall-i-36-e-veckan-anklagas-for-mord. Det handlar om en kvinna som fick missfall i 36:e veckan men som nu är anklagad för mord på sitt foster. Kvinnan anklagas för att ha missbrukat kokain under sin graviditet. Följande är intressant:

"Kvinnorättskämpen Lynn Paltrow riktar sin kritik mot att åtalen sätter gravida kvinnor i en utsatt situation.- Det gör kvinnor ansvariga för hur deras graviditeter slutar och innebär att de hotas av livstids fängelse för mord, säger Lynn Paltrow.
Lynn Paltrow säger vidare:
- De här åtalen förvandlar gravida kvinnor till en annan sorts människor och fråntar dem deras rättigheter.
"

Kvinnor ÄR ansvariga för sina graviditeter - däremot så är frågan hur dom är ansvariga för hur graviditeten slutar. Många kvinnor glömmer under sina graviditeter att kroppen faktiskt inte längre är deras egen, hur mycket dom än vill hävda det. Under 9 månader bär du på ett liv, ett oskyldigt och värnlöst liv. Den enda den personen har att lita på är dig som mamma. Under de 9 månaderna är det inte tillåtet att bete sig som man vill, vissa saker är förbjudna även om dom är jobbigt att sluta med. Till exempel röka, dricka alkohol, använda droger och så vidare. Vissa saker går det inte att argumentera emot att det inte skulle vara farligt under graviditeten. -Men som jag sagt tidigare, väljer man att röka under graviditeten, dricka alkohol under graviditeten, använda droger under graviditeten - ja, då kanske man ska fundera över detta med att skaffa barn? Många rökare tycker att man kränker dom när man ifrågasätter deras rökande under graviditeten, att dom minsann försöker och yada, yada, yada... -Men, då kanske vi ska fråga barnet istället då? Ska vi för att skydda mamman låta henne fortsätta misshandla barnet?

Fast att anklaga kvinnor för mord på sitt barn...? Vart drar man gränsen? Om man försöker begå självmord som gravid - ja, det kanske kan anses som mordförsök på fostret, eller mord om barnet dör. Och hur ställer man sig då till abort? Där både pappan och mamman medvetet tar bort ett foster? Är det mord? Och är då lagen felskriven - för abort är tillåtet - men inte mord.
Abort är en av de viktigaste delarna vi har i sjukvården - trots att jag själv avskyr allt vad det står för - så ser jag att det måste få finnas (dock så måste vi sänka gränsen!!!) Så det kan inte anses vara mord. I vissa länder kan man dock göra extremt sena aborter, med statens godkännande.

Nej, detta är en alltför svårt fråga att diskutera - det finns inga givna svar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv