I min hemstad valde de ledande partierna att utlysa en arkitekttävling för att bygga en ny skola för årskurs 7-9. Denna går att läsa här:
Förslagen skulle lämnas in senast den 2:a november 2011 (går också att läsa på ovanstående länk.)
Man hade valt ut ett område i Skara där man ansåg att skolan borde ligga, Teglagärdet. -Vår ordförande i kommunstyrelsen skrev själv om området:
"För Skaras del är Teglagärdet ett mycket viktigt område!
- Här vill vi bygga en skolenhet som skapar trivsel, gemenskap och trygghet.
- Här vill vi förvalta en lång utbildningstradition genom att utveckla modern pedagogik.
- Här vill vi väcka kommande generationers nyfikenhet och lust att lära."
-Teglaskolan
Jag gick själv på Teglaskolan i 8:an och 9:an. På min tid gick man årskurs 7 på en annan skola, kallad Djäkneskolan - en skola med anor. Enligt Wikipedia (ja, jag är medveten om att man inte bör använda Wikipedia som källa, men jag gör det i detta fallet) så uppfördes Djäkne redan 1871. Fram till 1972 var gymnasiet beläget här. Idag är det en skola för ungdomar i årskurs 7-9.
-Djäkneskolan (bara genom att se skolan ser man historia.)
Djäkne var för mig en liten och mysig skola, man kände verkligen tidens vingslag i väggarna och det var en trygghet i att vi bara var sjuor som gick i den skolan. För mig som kom från en liten by utanför staden var det skönt att få "landa" i stan tillsammans med andra lika förvirrade utomsocknes barn. Tegla däremot var en större skola, sliten och nedgången redan då. Jag är född 1973 och när man går i 8:an är man 14/15 år om jag inte räknar helt fel så det är nästan 25 år sedan. Tegla var slitet och nedgånget redan då. (Tegla stod klart 1964 för övrigt.) Djäkne var väl heller inte tipp-topp men en så solid byggnad fallerar inte på samma sätt.
Men - man valde alltså att utlysa en arkitekttävling om att bygga en ny skola på Teglagärdet. Vad planen var för Djäkne vet jag faktiskt inte, men den nya skolan skulle såvitt jag förstår innefatta alla elever 7-9 som väljer att gå kommunalt.
Tävlingen avgjordes och man valde ut följande alternativ:
-Bild av vinnande bidraget.
Föga förvånande så är prislappen för den nya skolan så hög att man drar efter andan och tänker "JÖSSES!" :-O Av någon orsak så valde man dock ut denna skolan och skulle besluta om den.
Sedan händer något jag inte kan alla turer kring. Oppositionen beslutar sig för att stödja detta förslag men de som tagit fram förslaget och utsett vinnaren ångrar sig.
Ett argument är att det blir för dyrt och jo - det kan jag skriva under på - DYRT blir det!
Men - hur tänkte man då när man för det första utlyser en arkitekttävling? Är den gratis? Nej.
Att bygga något nytt? Är det gratis? Nej.
Jag förstår fullkomligt och håller med de som anser att detta är en prislapp som är skyhög för ja, det är det. Men jag är ändå positivt inställd till att bygga skolan. -Varför tänker du? Jo, för att vi måste satsa på våra barn. Vi måste säkerställa deras utbildning, de har rätt att få en gedigen utbildning i lokaler anpassade efter verksamheten. -Inte tvärtom.
Bygger vi nytt så kan man dessutom använda sig av nytänkande byggmetoder, utnyttja nya system för att te.x. återvinna värme, spara el osv. Följa med i IT-utvecklingen inte minst!
Sedan är jag av åsikten att en nybyggd modern skola lockar familjer att flytta till Skara. Fler familjer betyder mer skatteintäkter - vilket kommer alla kommuninvånare till gagn.
Åsikter finns som sagt som är emot detta och självklart ska det ifrågasättas med en så hög prislapp!
Det som gjort att jag skriver detta jättelånga blogginlägg (förlåt) är att det för några veckor sedan togs fram ett förslag på att bygga om- och till Djäkneskolan. Detta ställer jag mig mycket frågande till och efter att ha jobbat på olika myndigheter i några år blir jag också lite upprörd. (Jag tror det har att göra med att man blir lite fyrkantig som myndighetsperson, vissa saker ska vara på vissa sätt. -Detta för att säkerställa rättssäkerheten för medborgarna.)
Ett förslag har alltså precis i veckorna nu tagits fram på att man ska använda sig av den gamla Djäkneskolan, renovera samt bygga ut den. En person som tillhör ett av de partier som utlyste arkitekttävlingen (jag vet, det är helt ologiskt) har anlitat Skanska som "out of the goodness of their heart" (right...) har ritat på detta förslag. Jag hittar inte riktigt någon bra länk till det förslaget tyvärr, men tidningen har skrivit om det: här:
http://www.skaraborgslanstidning.se/artikel/36442/lovar-150-miljoner-billigare-skola
-Idéskiss på ny Djäkneskola. (Från tidningen.)
Som jag tidigare skrev så har Djäkne anor och det är många Skarabor som anser att eftersom det alltid varit en skola där ska det alltid vara en skola där. -Varför de inte protesterat tidigare vet jag inte, men det spelar heller ingen roll i nuläget.
Att renovera Djäkne och bygga om den tycker inte jag är en bra idé - det enda bra är den lägre prislappen men ska vi bara titta på prislappen så borde vi låta allting vara som det är idag? Teglaskolan står ju ändå fortfarande upp.
Varför anser jag Djäkne och den framtagna ritningen vara ett sämre (eller ett icke-) alternativ?
-Eleverna får inte en fullstor idrottshall - vi har ett ökat problem med övervikt bland barn i samhället - men den stora orsaken är att den nuvarande Teglaskolan i Skara har en hälso- och idrottslig profil. Då är det märkligt att dra in på utrymmet för idrottshallen? Inte bara det - utomhusidrotten, vart ska den vara? Argumenterar man då att den ska ske på Vilan (ett aktivitetsområde på ett annat ställe i stan som har mycket bra utomhusanläggning) så kan man i det fallet lika gärna argumentera att - då ligger Teglaskolan närmare Vilan.
-En skola bör inte ligga mitt i centrum. Många är av åsikten att vi då får ett levande centrum och ja, det får vi. Ett levande centrum fullt av barn som går i sjuan-nian. Tegla ligger inte speciellt mycket längre från centrum, vill barnen gå till centrum så tar det bara några minuter extra. (Du kanske tänker nu att - eleverna som redan går på Djäkne, de rör sig väl i centrum idag och ja - det borde rimligen stämma. 250 elever är det på Djäkne idag enligt skara.se.
http://skara.se/toppmeny/barnutbildning/grundskolor/djakneskolan79.4.3684e91713c666ce3b42289a.html)
-Området/marken kring Djäkne har ännu äldre anor. Skara är en stad man inte gärna börjar gräva i marken. Det är som julafton för arkeologer att gräva i marken i Skara - här finns ALLT! (Förutom dinosaurieskelett kanske...) Djäkneskolan ligger precis intill Skara domkyrka och den har anor sedan 1000-talet,
http://www.skarapastorat.se/alias/users/10001/Om+domkyrkan,10101,0.html En guldgruva för arkeologer.
-Det mest anmärkningsvärda med det specifika förslag som tagits fram, som jag känner är svårt att få ner i ord (och här vaknar myndighetspersonen i mig), är kort uttryckt: "Så går det inte till, så får man inte göra". Den längre förklaringen är är att detta förslaget är från en privatperson som kontaktat ett vinstdrivande företag att rita en skola enligt hans högst personliga uppfattning. En kommun har ofta frustrerande segdragna utredningar och beslut, men av en orsak. För att inte beslut ska hastas fram - för att konkurrensen ska främjas och för att besluten ska vara välgrundade. En ny skola byggs inte hipp som happ. Inget politiskt parti har heller i dagsläget (igår iallafall) ställt sig bakom förslaget. -Kanske tänker de som jag i detta stycket?
Sedan ser jag stora fördelar med just Teglagärdet som område:
-Först så håller jag med det ordföranden i kommunstyrelsen uttryckte i arkitekttävlingen som jag skrev här ovan.
-Följande kan också läsas i arkitekttävlingen:
"Teglagärdet är ett stadsutvecklingsprojekt som berör utmanande frågor om utbildningsmöjligheter, hållbar utveckling och stadsliv. Området Teglagärdet ligger precis i kanten av Skaras medeltida stadskärna, i nära anslutning till idrotts/fritidsområdet Vilan och gymnasiet Katedralskolan. Här sker ett möte mellan historia och framtid. Just här ska den nya högstadieskolan med idrottshall placeras, likaså ska området innehålla plats för nya bostäder och verksamheter. Den nya bebyggelsen gestaltas integrerat för att nå en stadsbyggnadsmässig helhet, samtidigt som de gröna ytorna lyfts fram.
Läget vid Viktoriasjöarna tillför stora kvalitéer och parkfrågan är synnerligen viktig – gröna ytor för såväl rekreation som spontanidrott – dessa värden kan utvecklas ytterligare. Området ska få en sammanlänkande utformning där kopplingar till stadskärnan och kringliggande områden tydliggörs." -Jag håller med fullt ut.
-En nybyggd skola tar också tillvara nya tekniker i byggteknik, miljötänk, återvinning av te.x. värme osv.
-Ett separat campus där elever får en chans att landa i sina studier, utan distraktionen från centrumhandel. (Utan att för den sakens skull vid håltimmar osv ha möjligheten att gå in till centrum.)
-Som i den texten jag klistrade in så grönområdena, icke att förglömma hur viktiga de är. I alternativet med skola på Djäkne så är skolgården en grusplan, med några gröna plättar. Teglagärdet erbjuder stora grönområden plus en sjö. De mjuka värdena i livet är det som hjälper oss när de tuffa kraven kommer.
Några har hävdat att man måste få ändra sig och ja, det håller jag med om. Man inte bara får utan har en skyldighet att ifrågasätta och diskutera - är ett nybygge på Teglagärdet rätt? Kostanden - återigen, hiskeligt dyr!
Men det handlar också om att ta ansvar. Någonstans måste man sätta ner foten, besluta att JA - vi SKA ha en ny skola, vi ska ha en BRA skola - för vi satsar på våra kommuninvånare.
Sedan - om vi ändå ska titta på andra förslag - så har SLU beslutat att lägga ner i Skara - kanske vi ska titta på en ritning där?
Området kring Katedralskolan (ett gymnasium i Skara) - kanske vi ska utnyttja deras lokaler?
Vi kan hålla på i en evighet och JA en levande diskussion behövs, ifrågasättande behövs för denna fråga ska inte tas lätt på.